'Mogelijk misdaden tegen mensheid door Syrië'

BEIROET - Syrische veiligheidstroepen hebben mogelijk misdaden tegen de mensheid begaan toen ze in mei in de westelijke stad Tel Kelakh nabij de grens met Libanon protesten de kop probeerden in te drukken.

Zeker negen mensen kwamen om het leven nadat ze waren opgepakt. Dat stelt Amnesty International in een woensdag uitgegeven notitie.

Het rapport is gebaseerd op interviews, die medewerkers van de mensenrechtenorganisatie in Libanon en telefonisch hebben gevoerd met mensen die getuige zijn geweest van het optreden van de veiligheidstroepen in Tel Kelakh.

Amnesty had geen toestemming gekregen om Syrië binnen te gaan.

Misdaden

Volgens Amnesty vallen de meeste misdaden die in Tel Kelakh zijn begaan onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

''Maar de VN-Veiligheidsraad moet de situatie in Syrië eerst voorleggen aan de aanklager van het Strafhof'', stelt Philip Luther, plaatsvervangend directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Betoging

De veiligheidsoperatie in Tel Kelakh begon op 14 mei, nadat tijdens een betoging het vertrek van het bewind van president Bashar al-Assad was geëist. In de dagen daarna werden tientallen mannelijke inwoners van de stad, onder wie mannen van boven de 60 en jongens jonger dan 18, opgepakt.

Volgens verklaringen aan Amnesty International werden de meeste gevangenen gemarteld. Zo zouden militairen bij het tellen van de arrestanten brandende sigaretten tegen de nek van hun gevangenen hebben gehouden.

Volgens Amnesty International zitten nog altijd mensen vast, die in mei zijn aangehouden. Onder hen zou een 17-jarige jongen zijn.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

NUwerk

Tip de redactie