AMSTERDAM - Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag Luis Moreno Ocampo noemt de arrestatie van Muammar Kaddafi en diens zoon en zwager "in eerste instantie een verantwoordelijkheid van Libië zelf."

Dat zegt Moreno Ocampo dinsdag tijdens een persconferentie waarin hij reageert op het internationale arrestatiebevel van het ICC tegen de omstreden Libische leider.

Voor het Strafhof zijn de ingewijden van Kaddafi "de eerste optie". "Zij kunnen onderdeel zijn van de problemen en worden aangeklaagd of ze kunnen onderdeel zijn van de oplossing en samen met andere Libiërs de misdaden stoppen", aldus Moreno Ocampo.

Een andere mogelijkheid voor arrestatie zijn de rebellen. De minister van Justitie van de Nationale Overgangsraad, Mohammed al-Alagi, is in Den Haag en heeft het ICC steun toegezegd. De leider van de raad, Mahmoud Jibril, komt woensdag eveneens naar Nederland.

Arrestatiebevel

Het ICC besloot maandag om een arrestatiebevel af te vaardigen tegen de omstreden Libische leider, zijn oudste zoon en beoogd opvolger Saïf al-Islam en hoofd van de militaire inlichtingendienst Abdullah al-Senussi.

Het Strafhof zegt voldoende redenen te zien om aan te nemen dat kolonel Kaddafi (69) zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

"Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat Kaddafi en zijn zoon beide strafrechtelijke zijn te vervolgen voor de indirecte schuld aan het doden en vervolgen van burgers", aldus de Botswaanse rechter Sanji Mmasenono Monageng maandag. Het arrestatiebevel luidt dan ook: moord en vervolging.

Regime

Het Libisch regime liet in een reactie weten niet onder de indruk te zijn van het besluit van het ICC. Minister Mohammed al-Qamoodi liet maandagavond tijdens een persconferentie in Tripoli weten dat Libië geen beslissingen van het Strafhof accepteert en noemde het "een hulpstuk van de westerse wereld om leiders van de derde wereld te vervolgen".

Libië heeft het verdrag van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC, niet ondertekend, maar is wel lid van de Verenigde Naties en daarmee verplicht om de resoluties van de Veiligheidsraad uit te voeren.

Omdat de Veiligheidsraad eind februari unaniem het ICC heeft gevraagd onderzoek te doen naar de situatie in Libië, is het Strafhof bevoegd.

Opstand

Volgens de meest recente (van 10 juni) cijfers van de Verenigde Naties heeft de opstand tegen het Kaddafi-regime en de daaruit voortgekomen burgeroorlog in Libië al aan 10.000 tot 15.000 mensen het leven gekost.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Persconferentie Moreno Ocampo