DEN HAAG - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) toonde zich maandag in een eerste reactie verheugd over de arrestatiebevelen tegen Muammar Kaddafi en twee andere kopstukken van de Libische leiding.

Volgens de Argentijn moet het drietal worden opgepakt om te voorkomen dat de mannen nieuwe misdaden plegen en bewijs voor reeds gepleegde misdrijven kunnen verbergen. ''Dat is de enige manier om burgers in Libië te beschermen'', aldus Moreno.

Voor NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen is het besluit tot arrestatiebevel "een nieuwe teken van verdere isolatie van het Kaddafi-regime". "Kaddafi en de zijnen moeten moeten zich realiseren dat hun tijd voorbij is", aldus Rasmussen in een persverklaring.

Ook de EU heeft met instemming gereageerd op het besluit. "De Europese Unie staat volledig achter het ICC, dat een sleutelrol speelt bij het bevorderen van de internationale gerechtigheid'', aldus EU-buitenlandchef Catherine Ashton in een verklaring.

Ashton onderstreept dat het onderzoek van het ICC in Libië een onafhankelijk juridisch proces is, dat volledig gerespecteerd dient te worden.

Efficiënt

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft ''snel en efficiënt'' gewerkt door minder dan vier maanden na het verzoek van de VN-Veiligheidsraad om een onderzoek inzake Libië een besluit te nemen, stelt Christian Wenaweser. Hij is voorzitter van de ASP, de vergadering van de inmiddels 116 landen die zijn aangesloten bij het ICC.

De Liechtensteinse diplomaat herinnerde er maandag aan dat de Veiligheidsraad in februari voor het eerst unaniem besloot het ICC om een onderzoek te vragen.

Deze consensus heeft volgens hem een ''diep en positief'' effect gehad op de mate van samenwerking waarop het Strafhof kon rekenen van de kant van staten en andere bronnen van informatie. Die samenwerking bevorderde de efficiency van het onderzoek, aldus Wenaweser.

Jaren

Bij eerdere onderzoeken, zoals in de Centraal-Afrikaanse Republiek, duurde het soms jaren voordat er een concreet resultaat was.

Wenaweser wees erop dat staten nu opnieuw aan zet zijn. Zij moeten met het hof samenwerken om de beslissing van maandag uit te voeren. Het ICC heeft geen eigen politiemacht en ''kan zijn mandaat niet vervullen'' zonder de samenwerking met staten bij de uitvoering van arrestatiebevelen.

Militairen

Hopelijk leidt het arrestatiebevel tegen Kaddafi ertoe dat Libische militairen niet meer voor hem vechten omdat zij beseffen dat hun leider geen toekomst meer heeft. Dit zei Mohammed al-Alagi, de 'minister van Justitie' van de overgangsregering, in Den Haag tegen de wereldpers.

Alagi zei ''zeer blij'' te zijn met het besluit van de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij erkende dat het niet makkelijk zal zijn om Kaddafi en de twee andere gezochte kopstukken gearresteerd te krijgen. De Nationale Overgangsraad zal voor dit doel samenwerken met ''de landen die het Statuut van Rome hebben getekend'', aldus de bewindsman. Het Statuut is het ICC-oprichtingverdrag.

Volgens Alagi zal Libië Kaddafi mogelijk zelf berechten als de 'Gids van de Revolutie' wordt opgepakt.