AMSTERDAM - Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigt een arrestatiebevel uit tegen de Libische leider Muammar Kaddafi.

Dat heeft ICC-rechter Sanji Mmasenono Monageng maandag bekendgemaakt.

Het Strafhof spreekt van "systematische en wijdverspreide aanvallen" van het Libische regime om "betogers en dissidenten het zwijgen op te leggen" en ziet voldoende redenen om aan te nemen dat kolonel Kaddafi (69) zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Ook tegen Kaddafi's op-één-na oudste zoon Saïf al-Islam (38) en tegen zwager en hoofd van de militaire inlichtingendienst, Kaddafi's Abdullah al-Senussi (62) vaardigt het Strafhof arrestatiebevelen uit.

Opvolger

Het ICC noemde Saif al-Islam maandag de "nog onuitgesproken opvolger van Kaddafi en de meest invloedrijke figuur".

"Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat Kaddafi en zijn zoon beide strafrechtelijke zijn te vervolgen voor de indirecte schuld aan het doden en vervolgen van burgers", aldus de Botswaanse rechter. Het arrestatiebevel luidt dan ook: moord en vervolging.

Hoofdaanklager van het Strafhof Luis Moreno Ocampo laat aan de Arabische nieuwszender al-Arabiya weten dat het strafhof uit is op overgave van Kaddafi. "Als Kaddafi vlucht, wordt hij gearresteerd."

Bewijzen

Moreno Ocampo zei net na de bekendmaking van de arrestatiebevelen tegen al-Arabiya dat de beslissing tot uitvaardiging daarvan tot stand is gekomen dankzij bewijsmateriaal.

Moreno Ocampo had in mei arrrestatiebevelen aangevraagd tegen de 'gids van de revolutie' en zijn twee handlangers. Moreno Ocampo zei toen al over sterk bewijs te beschikken dat Kaddafi persoonlijk opdracht heeft gegeven om met scherp te schieten op betogers.

De hoofdaanklager zegt niet te vrezen dat de arrestatiebevel de huidige situatie in Libië zullen verergeren.

Uitlevering

De Libische regering liet in mei al weten geen gehoor te zullen geven aan een eventueel verzoek tot uitlevering van de leider. Onderminister van Buitenlandse Zaken Khalid Kaim noemde het hof ''een kindje van de Europese Unie gericht op Afrikaanse politici en leiders''.

Libië heeft het verdrag van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC, niet ondertekend, maar is wel lid van de Verenigde Naties en daarmee verplicht om de resoluties van de Veiligheidsraad uit te voeren.

Omdat de Veiligheidsraad eind februari unaniem het ICC heeft gevraagd onderzoek te doen naar de situatie in Libië, is het Strafhof bevoegd.

Opstand

Volgens de meest recente (van 10 juni) cijfers van de Verenigde Naties heeft de opstand tegen het Kaddafi-regime en de daaruit voortgekomen burgeroorlog in Libië al aan 10.000 tot 15.000 mensen het leven gekost.

De betogingen die in februari van dit jaar in navolging van de revoluties in Tunesië en Egypte losbarstten, werden vrijwel onmiddellijk door het regime de kop in gedruk. Sindsdien vechten rebellen, die de oostelijk gelegen stad Benghazi als hun 'bolwerk' hebben, al maanden tegen regeringstroepen, die nog steeds overheersen in het westen van het land en hoofdstad Tripoli nog in handen hebben.

De NAVO ondersteunt de opstand met luchtaanvallen op militaire doelen en handhaaft een wapenembargo en een vliegverbod boven Libië.

Het arrestatiebevel tegen Kaddafi wordt in Benghazi gevierd, zo meldt een correspondent van al-Arabiya.

Profiel van de drie aangeklaagden

Verheugde reacties op arrestatiebevel Kaddafi

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Arrestatiebevel tegen Kaddafi