BENGHAZI - Tientallen Libische opstandelingen die werden opgepakt door het Libische regime zijn vrijdag teruggekeerd naar Benghazi, het opstandelingenbolwerk in het oosten van het land.

Ze werden met een schip van het Rode Kruis naar de stad gebracht. Volgens de opstandelingen zijn ze gemarteld door de troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Het schip bracht 51 opstandelingen terug. Ook 249 mensen die herenigd wilden worden met hun families in het oosten waren aan boord, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Of er een gevangenenruil heeft plaatsgevonden tussen de rebellen en het regime is niet duidelijk, maar het Rode Kruis ontkende dat er gevangenen uit Benghazi aan boord waren die geruild zouden worden. Een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad zei echter dat eerder vijf gevangenen teruggestuurd zijn naar Tripoli.

Gemarteld

Een van de opstandelingen die terugkeerde naar Benghazi vertelde te zijn gemarteld. "Ze elektrocuteerden ons, ze martelden ons op elke mogelijke manier", aldus Yousef al-Fetori. "Ze braken mijn ribben, mijn hand en mijn been."

De Libische bevolking kwam zo'n vier maanden geleden in opstand tegen het regime. De opstand is inmiddels uitgelopen op een burgeroorlog. De troepen van Kaddafi worden ervan beschuldigd dodelijke aanvallen uit te voeren op burgers.

Profiel Libië