AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi zou "serieus overwegen" om de hoofdstad Tripoli te verlaten. Dat zeggen bronnen uit Amerikaanse inlichtingendiensten vrijdag tegen The Wall Street Journal.

Functionarissen van de inlichtingendienst stellen dat de omstreden Libische dictator zijn greep op de macht aan het kwijtraken is en zich in Tripoli “niet meer veilig voelt” door het oprukken rebellen die vechten tegen hem en zijn regime en de bombardementen door de NAVO.

Een hoge veiligheidsfunctionaris zegt tegen de krant dat de bevindingen inmiddels zijn gedeeld met het Witte Huis. Wanneer Kaddafi zijn post zou willen verlaten is echter onduidelijk. De functionarissen zeggen geen aanwijzingen te hebben dat hij het land wil verlaten.

Volgens een hoge Amerikaanse ambtenaar van Defensie is het te danken aan de druk van de door de NAVO-geleide militaire interventie in Libië dat Kaddafi op zoek zou zijn naar een veiliger onderkomen.

De NAVO voert luchtaanvallen uit op milidaire doelen in Tripoli. Kaddafi's omvangrijke hoofdkwartier Bab al-Aziziyah in de gelijknamige wijk is daarbij al meerdere keren zwaar bestookt.

Verzetten

Het bericht staat haaks op diverse uitlatingen van de zelfbenoemde 'Gids van de Revolutie', die in openbare spreekbeurten meermaals in niet mis te verstane bewoordingen te kennen geeft niet van plan te zijn Tripoli of Libië te verlaten en tot het bittere einde op zijn post te blijven.

''We zullen ons verzetten en het vechten zal voortgaan in het hiernamaals, tot jullie weggevaagd zijn'', stelde Kaddafi woensdag nog in een audioboodschap die op de staatstelevisie werd uitgezonden.

Rebellen

Uit de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten zou verder blijken dat de rebellen die op de grond vechten tegen regeringstroepen, vooruitgang aan het boeken zijn. De bronnen van WSJ willen geen uitspraken doen over hun precieze bewegingen, maar stellen dat de opstandelingen met name in het westen van Libië successen boeken.

Vanuit het oostelijk gelegen 'rebellenbolwerk' Benghazi worden de steden in het westen van het land, waar ook Tripoli ligt, al wekenlang door de rebellen bestookt. Met name de havenstad Misurate is meermaals het toneel geweest van zeer bloedige confrontaties.

Volgens de meest recente schatting van de VN-mensenrechtenraad heeft de opstand in Libië inmiddels aan 10.000 tot 15.000 mensen het leven gekost.

Maandag beslissen de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) of er een arrestatiebevel komt tegen Kaddafi en twee van zijn naasten die eveneens een hoofdrol zouden hebben gespeeld in het bloedige neerslaan van de opstand tegen het bewind.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten