DEN HAAG - De Nederlandse marine is voor de kust van Libië een onderwaterrobot kwijtgeraakt.

Een team van de Defensie Duikgroep dat vanaf een Belgische mijnenjager opereerde, verloor door nog onbekende oorzaak het contact met het kostbare Nederlandse apparaat.

''We hebben uitgebreid gezocht, maar helaas zonder resultaat'', stelde luitenant-ter-zee Wilbert van Gemeren dinsdag.

Hij voerde de afgelopen maanden het commando over de bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die sinds eind maart meehelpt het VN-wapenembargo tegen Libië te handhaven.

Met de onderwaterrobot (Remus) is het mogelijk om op afstand de kust te kunnen afzoeken op bijvoorbeeld verborgen mijnen. Hoeveel het apparaat kost, kon een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag niet zeggen.

Wisseling

De bemanning van een andere mijnenjager, de Hr. Ms. Middelburg, opereert de komende drie maanden aan boord van de Haarlem. Dinsdag vond op Malta de wisseling van de ploeg plaats. Daarbij overhandigden beide commandanten de vlaggen van hun schepen aan elkaar.

Commandant Van Gemeren kijkt terug op een ''schitterende en zeer leerzame missie''. De Haarlem heeft onder meer de aanvoerroute naar de Libische stad Misurata meerdere keren onderzocht, waarbij het schip zeer dicht onder de kust opereerde. De bemanning kon daardoor soms ook zien hoe pro-Kaddafi-eenheden de stad en haven beschoten.

Profiel Libië