AMSTERDAM - Syrië heeft dinsdag ingestemd met toegang voor hulpverleners van het Rode Kruis tot bevolkingsgroepen en gebieden die zijn getroffen door de bloedige opstanden tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De toestemming kwam tot stand na twee dagen durende gesprekken tussen hoge functionarissen in Damascus en het Rode Kruis, zo laat president van de hulpverleningsorganisatie Jakob Kellenberger weten.

Kellenberger arriveerde zondag in de Syrische hoofdstad. Over een bezoek van het Rode Kruis aan de gevangen in het land, moet nog worden gesproken.

Volgens Kellenberger verliepen de gesprekken eerlijk en functioneel. De al aanwezige medewerkers van de Rode Halve Maan, de Islamitische variant op het Rode Kruis, krijgen een ruimere toegang tot de slachtoffers.

Kellenberger zegt in zijn verklaring erop te zullen toezien dat de Syrische autoriteiten zich aan de afspraken zullen houden.

Vluchtelingen

Het aantal Syriërs dat op de vlucht voor het geweld tussen voor- en tegenstanders van het bewind van al-Assad de grens met Turkije is overgestoken, is opgelopen tot meer dan 10.000. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolia zaterdag.

Het opvangkamp aan de grens is door de Rode Halve Maan opgericht. De vluchtelingen krijgen eten en drinken.Turkije heeft onlangs laten weten de grens met het noodlijdende buurland open te houden. 

De Amerikaanse regering onderzoekt of president al-Assad kan worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Ook wordt gekeken naar mogelijke sancties tegen de olie- en gassector, een belangrijke inkomstenbron van Syrië.

Opstanden

De opstanden tegen al-Assad en diens bewind barstten begin dit jaar, in navolging van de betogingen elders in het Midden-Oosten, los. Het regime drukt alle opstand in diverse Syrische met extreem harde hand de kop in.

In met name hoofdstad Damascus slagen regeringstroepen er nog steeds in betogingen in de kiem te smoren. Dinsdag vinden in de stad, mogelijk geregisseerde, demonstraties plaats van aanhangers van de president, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie Syrië