ROME - Italië heeft vrijdag een vluchtelingenakkoord gesloten met de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen in Benghazi.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) maakt zich zorgen om het akkoord.

De overeenkomst zou een juiste behandeling van asielaanvragen in gevaar brengen.

Laura Boldrini, woordvoerder van de UNHCR, zei dat de organisatie erop tegen is vluchtelingen 'de zee weer op te sturen'. De UNHCR verweet de regering in Rome al eerder dat zij migranten terugstuurt zonder hun asielaanvraag te beoordelen.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi noemde het akkoord 'zeer belangrijk'. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken spreekt het akkoord uit dat Rome en Benghazi gaan samenwerken om 'illegale immigratie, terrorisme, georganiseerde misdaad en drugshandel' te bestrijden.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini en Mahmoud Jibril, de voorzitter van de Overgangsraad, hebben het op een conferentie over de 'Arabische Lente' in Napels ondertekend.

Bewijzen

Frattini zegt bezig te zijn bewijzen te verzamelen dat de Libische leider Muammar Kaddafi migranten dwingt de gevaarlijke oversteek naar Italië te maken, om Europa te straffen voor de NAVO-bombardementen op zijn land. De gedwongen migratie is mogelijk een misdaad tegen de menselijkheid, zegt Frattini.

Rome heeft de Overgangsraad van de Libische rebellen diplomatiek erkend. Tot nog toe zijn ongeveer twintigduizend migranten uit Libië in Italië aangekomen. De regering in Rome klaagt dat zij er alleen voor staat om de vluchtelingen uit Libië en de rest van Noord-Afrika op te vangen.

Profiel Libië