AMSTERDAM - Leden van de autoritaire regering van de Libische leider Muammar Kaddafi zouden praten met de tegenstanders van het regime in binnen- en buitenland.

Dat zegt de Russische afgevaardigde Mikhail Margelov die momenteel in de Libische hoofdstad Tripoli is, verwijzend naar de Libische premier Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi. Zo meldt persbureau Reuters.

Margelov verklaart tijdens een persconferentie in Tunis dat de premier hem heeft vertelt dat gezanten van Kaddafi spreken met oppositieleden uit 'rebellenstad' Benghazi, die zich momenteel in diverse Europese steden bevinden.

"De premier vertelde me dat ze zo een soort communicatielijn met de Nationale Overgangsraad hebben", aldus Margelov.

Deze 'rebellenraad' bestaat uit tegenstanders van het regime van Kaddafi die eisen dat hij de macht overdraagt. Diverse landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje, hebben de raad inmiddels erkend als enige officiële vertegenwoordiger van Libië.

De uitspraken van Margelov, en dus die van al-Mahmoudi, konden niet onafhankelijk worden geverifiëerd. De Libische rebellen hebben sinds het begin van de opstand in februari consequent laten weten niet te onderhandelen met de overheid tot Kaddafi en zijn zonen zijn opgestapt.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten