BERLIJN - Frankrijk en Duitsland zijn het eens dat er hardere sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad moeten komen.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dat vrijdag gezegd na gesprekken in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Sarkozy noemde de wijze waarop het Syrische regime optreedt tegen de oppositie onacceptabel. Hij zei dat hij zich samen met Merkel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sterk gaat maken voor sancties.

China en Rusland hebben zich tot dusver uitgesproken tegen een VN-resolutie over het regime van Assad.

Voorstander

Een woordvoerder van de Franse regering zei vrijdag dat Parijs ook voorstander is van uitbreiding van sancties van de Europese Unie tegen Syrië. In mei werden de lidstaten van de EU het eens over sancties tegen dertien Syrische topfunctionarissen.

De dertien, die medeverantwoordelijk waren voor het geweld tegen demonstranten in hun land, mogen niet meer naar de EU reizen en hun Europese tegoeden zijn bevroren.

EU-functionarissen lieten weten dat wordt bekeken of meer Syrische personen en bedrijven kunnen worden aangepakt. De ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen praten maandag in Luxemburg verder over dit onderwerp.

Botsingen

In Syrië zijn demonstranten vrijdag wederom massaal de straat opgegaan. Hierbij ontstonden botsingen met Syrische veiligheidstroepen, waarbij een onbekend aantal mensen is omgekomen.

In de westelijke steden Homs en Deir al-Zor kwamen volgens de oppositie vier mensen om het leven toen de troepen het vuur openden op demonstranten. Deze schreeuwden tijdens de protesten leuzen tegen het regime.

Hevig geschoten

Ook in de westelijke kuststad Banias vielen de veiligheidstroepen demonstranten aan, volgens getuigen. ''Er werd hevig geschoten om de protesten op te breken en er waren dodelijke slachtoffers onder de demonstranten.’’

Het leger vervolgde volgens getuigen zijn hardhandige optreden door tanks en troepen de noordelijke stad Khan Sheikhun in te sturen en door dorpen te omsingelen.

Profiel Syrië