AMSTERDAM - President Ali Abdullah Saleh van Jemen zou zijn land definitief hebben verlaten.

Dat zegt een hoge functionaris uit Saudi-Arabië, het land waar Saleh momenteel verblijft, vrijdag tegen het Franse persbureau AFP.

Het bericht werd echter even later door een regeringswoordvoerder uit Jemen weersproken. Een official laat weten dat Saleh "binnen enkele dagen naar Jemen terugkeert", zo meldt persbureau Reuters.

De Jemenitische president week op 4 juni voor medische behandeling uit naar het buurland nadat hij bij beschietingen op zijn paleis gewond was geraakt. Over de aard en ernst van de verwondingen doen sindsdien diverse geruchten de ronde.

Verwarring

Sinds het incident op 4 juni heerst er verwarring over de positie van Saleh en de staat van het regime.

Zijn tegenstanders vierden al meermaals de overwinning, terwijl de overheid volhield dat Saleh na ontslag uit het ziekenhuis gewoon weer op zijn post zou terugkeren. De president is sinds de aanslag niet meer in het openbaar verschenen.

Hadi

Na het vertrek van Saleh nam Abed Rabbo Mansour Hadi zijn taken over. Welke rol Hadi precies vervult is onduidelijk, maar hij heeft gesproken met de oppositie, wat doet vermoeden dat hij enig grondwettig gezag uitoefent.

In Jemen is sinds februari een machtsstrijd gaande tussen bondgenoten van de president en stammen die eisen dat er na bijna 33 jaar een einde komt aan diens bewind. De opstanden mondden uit in zeer bloedige confrontaties tussen beide kampen.

Bij het neerslaan van de betogingen zijn naar schatting zeker 200 mensen om het leven gekomen. Saleh zei in de afgelopen maanden meer dan eens toe vervroegde verkiezingen te zullen uitschrijven of zelfs te zullen aftreden, maar steeds nam hij die beweringen later weer terug.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten