AMSTERDAM - Zowel de Libische opstandelingen als de Verenigde Staten wijzen het aanbod af van het autoritaire regime van Muammar Kaddafi om op korte termijn verkiezingen uit te schrijven in het onder opstanden gebukt gaande Noord-Afrikaanse land.

Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag. De oppositieleiders in ‘rebellenstad’ Benghazi gaan niet akkoord met verkiezingen waaraan Kaddafi zelf meedoet en zetten de strijd om zijn aftreden onverminderd voort.

“Het moet hem duidelijk zijn dat zijn tijdperk voorbij is, onze rebellen staan aan de rand van Tripoli (de hoofdstad die nog in handen is van het regime, red.) en voegen zich spoedig bij onze medestanders daar om de corruptie en tirannie te ontwortelen”, aldus oppositiewoordvoerder Abdel Hafiz Ghoga.

Waarnemers

Libisch politicus en zoon van de dictator Saif al-Islam Kaddafi zei vrijdag in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera dat zijn vader bereid is om binnen drie maanden verkiezingen ui e schrijven, die mogen worden gecontroleerd door buitenlandse waarnemers. Kaddafi zou zich aan de verkiezingsuitslag willen conformeren en aftreden bij verlies.

Hoe het aanbod van Kaddafi moet worden ingeschat is moeilijk te zeggen. De zelfbenoemde Gids van de Revolutie verklaarde in de afgelopen maanden ook met regelmaat dat hij niet van plan is om te buigen voor de druk op zijn positie.

Tevens zei hij in diverse warrige toespraken dat hij helemaal niet kan opstappen, omdat “hij geen machtspositie bekleed”.

Impasse

Sinds de betogingen tegen het autoritaire regime van Kaddafi in februari losbarstten en door regeringstroepen met harde hand de kop werden ingedrukt, verkeert Libië in een impasse.

De opstand mondde uit in een burgeroorlog tussen rebellen en troepen die loyaal zijn aan de leider. Sinds maart voert een internationale coalitie geleid door de NAVO een militaire interventie uit in het land.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten