AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi zou bereid zijn verkiezingen in zijn land uit te schrijven die door internationale waarnemers worden gecontroleerd.

Dat zegt Kaddafi’s tweede zoon Saif al-Islam donderdag in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Verkiezingen zijn volgens hem voor Libië "de enige pijnloze manier om uit de impasse te komen".

Volgens de zoon is Muammar Kaddafi bereid af te treden wanneer hij de verkiezingen verliest, maar weigert hij in ballingschap te gaan.

Saif al-Islam zegt dat het regime open staat voor een internationaal toezicht op de verkiezingen, die wat hem betreft binnen drie maanden zouden kunnen plaatsvinden, door organen als de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties of zelfs door de NAVO, het militaire bondgenootschap dat momenteel een militaire interventie in Libië leidt.

“Het belangrijkste is dat de verkiezingen zuiver verlopen en dat fraude wordt uitgesloten”, aldus de zoon van de omstreden Libische dictator.

saif405

Kaddafi's tweede zoon Saif al-Islam I Foto:AFP

Verlaten

Saif al-Islam herhaalt in het interview de boodschap die ook zijn vader al meermaals verkondigde, namelijk dat Kaddafi er niet over peinst om Libië te verlaten. “Hij is hier geboren en wil hier sterven”, aldus Kaddafi-junior.

Over de afloop van de mogelijke verkiezingen maakt Saif al-Islam zich geen zorgen. “Ik twijfel er niet aan dat de overgrote meerderheid van de Libiërs achter mijn vader staat en de rebellen zien als Islamitische fundamentalisten die worden opgejut door het buitenland en als huurlingen de orders opvolgen van Sarkozy (Franse president, red.).”

Saïf al-Islam Kaddafi is politicus en werd algemeen gezien als de beoogde opvolger van Muammar Kaddafi. Sinds de onrust in Libïe trad hij al diverse keren op als spreekbuis van zijn vader.

Impasse

Sinds de betogingen tegen het autoritaire regime van Kaddafi in februari losbarstten en door regeringstroepen met harde hand de kop werden ingedrukt, verkeert Libië in een impasse.

De opstand mondde uit in een burgeroorlog tussen rebellen en troepen die loyaal zijn aan de leider. Sinds maart voert een internationale coalitie geleid door de NAVO een militaire interventie uit in het land. Er wordt, onder meer met medewerking van Nederland, een wapenembargo en een vliegverbod gehanteerd.

Verder bestookt de NAVO vanuit de lucht militaire doelen in diverse Libische steden. In de nacht van woensdag op donderdag lag de hoofdstad Tripoli opnieuw onder vuur. Het omvangrijke hoofdkwartier van Kaddafi was voor de zoveelste keer een doelwit van de luchtaanvallen.

Misurata

Ondertussen gaat ook het geweld op de grond tussen rebellen en Kaddafi-getrouwen voort. In diverse steden vinden gevechten plaats. Met name de strategisch gelegen westelijke havenstad Misurata wordt al weken zwaarbevochten.

Deze week wordt, voor zover bekend, voor het eerst ook gevochten in het uiterste westen en het veel dunner bevolkte zuiden van Libië, dat lange tijd stevig op de hand van Kaddafi leek. Zo kwamen er zondag meldingen van onrust in de stad Sabha.

Volgens de meest recente schatting van de VN-mensenrechtenraad heeft de opstand in Libië inmiddels aan 10.000 tot 15.000 mensen het leven gekost.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg reacties op Twitter via NUlive