AMSTERDAM - De organisatie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen heeft uit angst voor verstoring van de Spelen door het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi, honderden kaarten voor het evenement toegekend aan Libië.

Dat schrijft de Britse krant The Daily Telegraph woensdag. Kaddafi’s oudste zoon Muhammed is hoofd van het Libisch Olympisch Comité, en heeft met succes verzocht om bijna duizend kaarten voor diverse disciplines op de Spelen van volgend jaar.

De organisatoren waren tot de toekenning verplicht, nadat ze er niet in waren geslaagd om Libië uit te sluiten.

Diplomatieke crisis

Overheidbronnen waarschuwen in de krant voor een diplomatieke crisis wanneer Kaddafi, als hij volgend jaar nog leider is van het Noord-Afrikaanse land, de Olympische Spelen zal gebruiken om een publiciteitsstunt uit te voeren.

Organisatoren zeggen bang te zijn dat een dergelijke situatie het sportevenement, waar zo’n 120 staatshoofden worden verwacht, overschaduwt.

Tegelijkertijd leidt de toekenning volgens The Telegraph onherroepelijk tot woede van de vele Britten die naast een ticket voor de uitverkochte wedstrijden hebben gegrepen.

Opstanden

De Libische leider Muammar Kaddafi is in eigen land omstreden om zijn dictatoriale bewind. Sinds de opstanden die in februari van dit jaar begonnen uitmondde in een bloedige burgeroorlog tussen opstandelingen en regeringsgetrouwen, probeert een internationale coalitie Kaddafi tot aftreden te dwingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten