MISRATA - In Libië wordt ook onrust gemeld in het zuiden.

Jonge mannen en leden van een grote anti-regeringsclan gaan sinds een week in de stad Sabha dagelijks de straat op om tegen de Libische leider Muammar Kaddafi te demonstreren, zegt een uit de stad gevluchte inwoner.

"De greep van de veiligheidsdiensten is verslapt. Jongeren voelen zich vrijer om voor hun mening uit te komen.Hele delen van de stad zijn nu onder controle van betogers", aldus voormalig inwoner Abdel Rahman Barkuli.

Stevig op de hand

Het dunbevolkte zuiden van Libië gold lang als stevig op de hand van Kaddafi. Een groot deel van de bevolking van Sabha komt oorspronkelijk uit Tsjaad, Niger en Sudan en is in de jaren tachtig door Kaddafi naar Libië gehaald.

Zij kregen toelagen en banen in ruil voor steun aan het regime, maar velen zijn nu naar het noorden vertrokken om te vechten tegen de opstandelingen.

De achterblijvers, oorspronkelijke bewoners, hebben weinig op met de huurlingen van Kaddafi en de grootste clan, die van Awlad Suleiman, heeft zich aan de zijde van de oppositie geschaard.

Misrata

De troepen van Kaddafi bestookten zondag opstandelingen in Misrata, het enige rebellenbolwerk in het westen van Libië op 210 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

De afgelopen drie dagen zouden bij hevige beschietingen met raketten, tanks en artillerie bijna veertig rebellenstrijders zijn gedood.

Het leger van Kaddafi heeft de opstandelingen van drie kanten omsingeld en wil ze koste wat kost vastpinnen in Misrata, zodat ze niet kunnen uitbreken naar Tripoli.

Vorderingen

In het uiterste westen niet ver van de grens met Tunesië lijken de rebellen langzaam vorderingen te maken in zware straatgevechten in Zawiya.

Een AP-verslaggever meldde zaterdagavond dat het regeringsleger de belangrijke verbindingsweg van Tripoli naar de grens heeft moeten sluiten.

De snelweg is de enige bevoorradingsroute van Kaddafi en Zawiya ligt maar dertig kilometer ten westen van de hoofdstad.

Volgens een woordvoerder van de opstandelingen hebben NAVO-vliegtuigen tanks en artillerie die vanuit Tripoli oprukten tot staan gebracht.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten