AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi riep dinsdag, na een van de meest hevige NAVO-aanvallen op Tripoli, op de staatstelevisie andermaal dat hij niet zal toegeven aan de druk van de internationale coalitie op zijn machtspositie.

“We hebben maar één keuze: In Tripoli blijven, levend of dood”, zo schalde Kaddafi over de staatszender (fragment bij The Telegraph). “De overwinning is aan de Libiërs, wij geven niet op.”

Een etmaal eerder bestookte de NAVO Tripoli met een van de heftigste luchtaanvallen op de Libische hoofdstad tot nu toe. De bombardementen zijn nog steeds gericht op militaire doelen. Ook het omvangrijke hoofdkwartier van Kaddafi in de wijk Bab al- Aziziyah is in de afgelopen weken meermaals bestookt en inmiddels zwaar beschadigd.

Geruchten die eerder deze week de ronde deden dat ook een gebouw van de Libische staatsomroep is geraakt, werd later door het militaire bondgenootschap ontkent; er zijn uitsluitend militaire doelwitten.

Kaddafi aangevallen

Dat begrip is mogelijk rekbaarder dan het op het eerste gezicht lijkt. Een hooggeplaatste figuur binnen de NAVO met kennis over de Libië-missie zegt vrijdag in een vraaggesprek met de Amerikaanse zender CNN dat niet is uitgesloten dat kolonel Kaddafi zelf wordt aangevallen.

Volgens de official staat de VN-resolutie die aan de militaire interventie in Libië ten grondslag ligt dat toe, omdat Kaddafi als formeel hoofd van het leger onderdeel is van de militaire beheersing en daarom een legitiem doelwit.

Op de vraag wanneer de zelfbenoemde Gids van de Revolutie rechtstreeks zal worden aangevallen, gaf de bron geen antwoord.

tripoli405

Puinhopen in de Libische hoofdstad Tripoli. I Foto: AFP

Nederland

Ondertussen boog de Nederlandse politiek zich deze week over de vraag of het gehoor gaat geven aan de oproep van de NAVO om niet alleen deel te gaan nemen aan het handhaven van het vliegverbod, maar ook actief te worden op Libische bodem.

Dit verzoek werd vrijdag door het kabinet definitief afgewezen, wel werd ingestemd met het verlengen van deelname aan de missie tot september.

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo gaat de rechters mogelijk vragen om een uitbreiding van de aanklacht tegen Kaddafi.

Moreno-Ocampo zegt aanwijzingen te hebben dat de Libische leider militairen aanzet tot massale verkrachting van vrouwen als een nieuw middel tot onderdrukking. De aantijging werd donderdag door het Libische regime in alle toonaarden weersproken.

Misurata

Gevechten op de grond tussen Kaddafi-getrouwen en rebellerende tegenstanders van het regime waren er ook weer. De westelijke havenstad Misurata, waar het na weken van hevig bloedvergieten even leek of het gewone leven weer voorzichtig zijn intrede deed, wordt sinds woensdag weer door regeringstroepen bestoken.

Slachtoffers lijken er deze week vooral te zijn onder de rebellen. Maandag leken de opstandelingen juist een succes te boeken door de stad Yafran, zo’n 140 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, te veroveren.

Zaterdag werd bekend dat Ghadames, een stad in het westen van Libië die sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, voor het eerst zou zijn gebombardeerd door troepen van Kaddafi. De stad ligt circa 600 kilometer ten zuidwesten van Tripoli.

De steden in het westen van Libië zijn strategisch van groot belang, omdat Misurata lange tijd de enige plek daar was waar de rebellen überhaupt nog voet aan de grond hadden.

misurata405

Een rebel juicht bij een verwoest vliegtuig van regeringstroepen. I Foto: AFP

Positie

Wat dit alles betekent voor de feitelijke positie van Kaddafi, blijft schimmig. Het regime roept onverminderd onverzettelijk te zijn. De internationale coalitie bezigt eenzelfde taal.

Secretaris-generaal van de NAVO zei maandag dat het niet langer de vraag is of Kaddafi vertrekt, maar wanneer.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei donderdag dat er gesprekken plaatsvinden met mensen rondom Kaddafi. ''We weten dat deze gesprekken onder meer gaan over de mogelijkheden voor een overdracht'', zei Clinton tijdens een persconferentie in Abu Dhabi, zonder verdere details te geven.

Eerder liet ook Frankrijk al weten te spreken met ingewijden van het regime. En Rusland kondigde opnieuw aan een bemiddelaar te sturen.

Doden

Belang van een snelle uitweg uit de impassen in het Noord-Afrikaanse land blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Naar schatting van het instituut zijn sinds het begin van de opstanden tegen de Libische dictatuur aan beide zijden 10.000 tot 15.000 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden moet vele malen hoger liggen.

Profiel Libië

Alle berichten over Libië