DAMASCUS - Christenen en andere minderheidsgroepen in Syrië zullen het land ontvluchten wanneer president Bashar al-Assad wegvalt.

Assad is een echte dictator maar zorgt tegelijkertijd voor stabiliteit onder de bevolkingsgroepen. Dat meldde Open Doors, belangenorganisatie voor vervolgde christenen, vrijdag.

Al ruim twee maanden wordt er hevig geprotesteerd tegen het bewind van Assad. Hij nam in 2000 de macht over van zijn vader, die begin jaren zeventig via een staatsgreep aan de macht kwam.

In Syrië zijn ruim 1,9 miljoen christenen op een bevolking van 20 miljoen mensen. Zij zijn een minderheid en worden niet beschermd als de president wordt verdreven.

Bewapenen

Volgens Open Doors bewapenen christenen zichzelf niet, waardoor ze tegenover gewapende tegenstanders niet sterk staan. De kerken in Syrië vrezen de uitkomst van de strijd. ''Alle christenen zullen emigreren’’, aldus een lokale kerkleider.

Open Doors verwacht dat minstens de helft van de christenen het land zal ontvluchten. Ook de alawieten, een gematigde islamitische stroming waartoe de president behoort, loopt gevaar tijdens een eventuele machtsstrijd.

Soennieten

Als het regime van Assad ten val komt en de soennieten en andere moslimgroeperingen gaan strijden om de macht, winnen de soennieten vrijwel zeker, volgens een woordvoerder van Open Doors.

Deze groepering beslaat 74 procent van de Syrische bevolking en krijgt dan waarschijnlijk de overhand.

Alles over Syrië