DAMASCUS - Het Syrische leger is vrijdag een grote operatie begonnen tegen 'gewapende bendes' in de niet ver van de grens met Turkije gelegen stad Jisr al-Shugur.

Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld.

In Jisr al-Shugur zijn volgens het Syrische regime ongeveer 120 politiemannen vermoord door ''gewapende bendes''.

Zeker 2400 tot 2500 Syriërs zijn de grens met Turkije overgestoken, op de vlucht voor het geweld van veiligheidstroepen tegen demonstranten.

Vooral inwoners uit Jisr al-Shughur zijn op de vlucht geslagen uit vrees voor wraak door de Syrische veiligheidsdiensten.

Daar waren maandag 120 agenten gedood door gewapende opstandelingen, aldus het Syrische regime. Volgens andere bronnen zijn ze gedood door het leger omdat zij weigerden het vuur te openen op demonstranten.

Barbaars

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan noemt het optreden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad tegen betogers 'barbaars'. Het is voor het eerst dat Erdogan zijn vriend al-Assad openlijk afvalt.

Erdogan zei donderdagavond in een televisie-interview dat sommige beelden uit Syrië 'onverteerbaar' zijn. Hij liet doorschemeren dat Turkije een eventuele resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen Syrië zou steunen.

Over het optreden van Syrische troepen tegen betogers zei Erdogan: "Ze treden niet humaan op. Dit is barbaars."

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten