GENEVE - De strijd in Libië heeft tot dusver aan naar schatting 10.000 tot 15.000 mensen aan beide zijden het leven gekost.

Dat heeft de Egyptische jurist Cherif Bassiouni, die voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderzoek heeft gedaan naar mogelijke oorlogsmisdaden in het Noord-Afrikaanse land, donderdag gezegd.

Een onderzoekscommissie onder Bassiouni's leiding stelde vorige week vast dat beide kampen in Libië zich schuldig lijken te hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Wel zijn volgens hem de bewijzen voor wandaden door troepen van dictator Muammar Kaddafi talrijker dan die voor misdrijven die zijn begaan door de opstandelingen, die sinds februari proberen hem ten val te brengen.

Hoofdaanklager

De Egyptenaar plaatste vraagtekens bij beschuldigingen dat Kaddafi zijn manschappen erectiepillen zou hebben gegeven om massaverkrachtingen te kunnen plegen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno Ocampo, had daarvan woensdag melding gemaakt. Bassiouni zei te vermoeden dat het verhaal een gevolg is van de ''massahysterie'' die rond de strijd in Libië is ontstaan.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten