BEIROET - In Brussel bijeengekomen Syrische ballingen noemen onderhandelingen met het regime-Assad 'een lachertje' zo lang het de bloedige onderdrukking van de protesten doorzet.

Ten minste 25 mensen zijn omgekomen in het Noord-Syrische Jisr al-Shighour toen de veiligheidsdiensten zaterdag en zondag protesten tegen de regering van president Bashar Assad neersloegen.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn onder de slachtoffers ook vier politieagenten.

Geloofwaardigheid

Volgens Obeda Nahas, die op de tweedaagse conferentie is benoemd tot afgevaardigde van de 'Nationale Coalitie ter Ondersteuning van de Syrische Revolutie', zou de oppositie haar geloofwaardigheid verspelen.

"We kunnen niet aanschuiven bij moordenaars." Oppositieleden in ballingschap riepen de internationale gemeenschap op de druk op de Syrische regering te verhogen. Ook bereiden ze aanklachten voor tegen het regime-Assad voor westerse rechtbanken en het Internationale Strafhof in Den Haag.

'Erg gespannen'

Legertanks zouden zich zaterdagnacht hebben teruggetrokken uit de buitenwijken van de roerige stad Hama, maar daar blijft de situatie volgens een inwoner 'erg gespannen'.

Inwoners van Hama hebben zondag het werk neergelegd ter nagedachtenis aan hun vrijdag omgekomen stadgenoten.

Tanks

Tanks rukten vrijdag op naar het centrum van de centraal gelegen stad. Ten minste 65 mensen werden gedood toen de veiligheidsdiensten het vuur openden op antiregeringsbetogingen.

Volgens het Observatorium voor Mensenrechten zijn er sinds het begin van de opstand in Syrië in maart meer dan 1270 mensen om het leven gekomen.

Profiel Syrië