DEN HAAG - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft maandag bij de ICC-rechters een verzoek ingediend om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen drie Libiërs die hij als hoofdverantwoordelijken beschouwt voor misdaden tijdens het bloedige conflict in het Noord-Afrikaanse land. Hieronder korte portretten van het drietal.

Muammar Kaddafi: De 68-jarige flamboyante Gids van de Revolutie. Hij heeft officieel geen functie maar is de absolute heerser. Volgens resolutie 1970 waarmee de VN de top van Libië eind februari sancties oplegde, heeft Kaddafi ''de verantwoordelijkheid voor het bevelen van repressie van demonstraties en schendingen van mensenrechten''. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij mag niet reizen.

Kaddafi is geboren nabij Sirte en kwam in 1969 als 27-jarige majoor door een staatsgreep aan de macht. Hij heeft familie- en stamgenoten op cruciale posten in het leger, veiligheidsdienst en economie gezet.

Het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt. Sommige bronnen suggereren dat hij gewond is geraakt bij een NAVO-bombardement. Voor de grillige Kaddafi staat een ding als een paal boven water: hij zal de macht nooit opgeven.

Saif al-Islam Kaddafi: 'Zwaard van de islam' (38) was het gematigde westerse gezicht van het regime. Hij zette zich de afgelopen jaren in voor liberalisatie van de economie en meer vrijheid. Hij runt een liefdadigheidsorganisatie die zich onder meer inzette voor het beëindigen van conflicten in de wereld.

Na het begin van de opstand verscheen hij op de staatstelevisie om het bewind te verdedigen en om een eind te eisen aan de opstand. Hij is vaak genoemd als opvolger van zijn vader. Volgens de VN-resolutie heeft hij zich schuldig gemaakt aan ''opruiende publieke toespraken, die geweld tegen de betogers hebben aangemoedigd''.

Vorige maand zei hij tegen The Washington Post dat ''zijn familie geen enkele misdaad heeft gepleegd''. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij mag niet reizen.

Abdullah al-Senussi: Een zwager en rechterhand van Muammar Kaddafi. Senussi is brigade-generaal in het leger en directeur van de militaire inlichtingendienst.

Hij is al jaren een sleutelfiguur binnen het veiligheidsapparaat. Bij verstek veroordeeld voor het opblazen van een Frans vliegtuig van UTA boven Niger in 1989, waardoor 170 mensen omkwamen. Hij heeft een reisverbod.

Senussi staat bekend als een hardliner en zou de stuwende kracht zijn achter de harde aanpak van de rebellie. Amerikaanse functionarissen meldden eind maart dat Senussi contact met Washington zou hebben gezocht om een uitweg uit de huidige crisis te zoeken. Hierna is hier niets meer over vernomen.