Rusland dwarsboomt publicatie rapport Iran

NEW YORK - Rusland probeert bij de Verenigde Naties in New York de publicatie te vertragen van een VN-rapport over Iraanse wapenleveranties aan Syrië. Westerse diplomaten hebben dit donderdag gezegd.

De diplomatieke bronnen stellen dat Rusland niet wil dat een rapport over wapenleveringen aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad snel openbaar wordt.

Het mag volgens Moskou nog niet als een document van de Veiligheidsraad van de VN in de openbaarheid komen. Het is volgens westerse waarnemers een duidelijke poging Assad in bescherming te nemen. Rusland geldt in de raad ook vaak als beschermer van Iran.

Assad komt onder toenemende internationale druk te staan terwijl zijn troepen en agenten al weken steeds meedogenlozer optreden tegen de vele betogers die een ander regime in Syrië eisen.

Sancties

Iran mag op grond van een wapenembargo van de VN geen wapens exporteren. Een panel van deskundigen van de Veiligheidsraad heeft naar voren gebracht dat Iran sancties van de VN negeert en doorgaat met zijn nucleaire programma.

De sancties werden eerder afgekondigd om Teheran te dwingen af te zien van facetten van zijn nucleaire projecten.

Geweld

Frankrijk en Groot-Brittannië pogen naar verluidt opnieuw de Veiligheidsraad te bewegen het geweld tegen demonstranten in Syrië te veroordelen.

Rusland, China en India torpedeerden een eerdere poging. China heeft eerder zeer kritische rapporten van panels van deskundigen van de Veiligheidsraad ongeveer een jaar lang tegengehouden. De kritiek was daarbij gericht op Sudan en op Noord-Korea.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie