NEW YORK - Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo gaat de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vragen arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen drie Libiërs wegens hun rol in het geweld in het land.

Hij heeft dat woensdag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten.

Moreno-Ocampo spreekt onder meer over aanvallen op ongewapende burgers. Ook zijn er mogelijk verkrachtingen gepleegd en clusterbommen gebruikt in dichtbevolkte gebieden.

De drie betrokken Libiërs moeten zich verantwoorden voor misdaden tegen de menselijkheid. De arrestatiebevelen zijn gericht tegen ''degenen die volgens het bewijs het meest verantwoordelijk zijn voor de misdaden".

Rebellen

Het is nog niet bekend wie Moreno-Ocampo op het oog heeft. Hij lijkt de rebellen echter niet te sparen.

In een persverklaring spreekt hij onder meer over ''het onrechtmatige oppakken, mishandelen en doden van mensen uit Donker Afrika die ten onrechte werden aangezien voor huurlingen’’.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR lopen zwarte Afrikanen groot gevaar. De meesten van hen zijn gastarbeiders, maar kunnen worden geassocieerd met huursoldaten die leider Muammar Kaddafi vaak heeft ingezet.

Verzoek

Het verzoek aan de rechters wordt over enkele weken gedaan. Die kunnen het accepteren, weigeren of om meer bewijs vragen.

Moreno-Ocampo maakte begin maart bekend dat hij onderzoek doet naar misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in Libië.

Daarbij richt hij zich zowel op het regime als op de rebellen. De VN-Veiligheidsraad had hem om een onderzoek gevraagd.