ROME - Italië is gereed om de luchtmacht aanvallen uit te laten voeren op militaire doelen in Libië. Dat heeft premier Silvio Berlusconi maandag verklaard.

Berlusconi meldde dat hij de Amerikaanse president Barack Obama telefonisch heeft ingelicht dat ''Italië ingaat op het verzoek van het hoofd van de NAVO" om een bijdrage te leveren aan de luchtaanvallen op ''specifieke militaire doelen" in Libië om burgers te beschermen.

Italië blijft daarmee binnen de grenzen opereren van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de aanvallen legitimeert, aldus de premier.

Precisiebombardementen

Berlusconi liet verder weten dat hij secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen en de Britse premier David Cameron snel op de hoogte brengt.

Dinsdag spreekt Berlusconi met de Franse president Nicolas Sarkozy, die Italië bezoekt. De NAVO verzocht lidstaten eerder om meer vliegtuigen die precisiebombardementen kunnen uitvoeren.

Amerikanen

Sinds de Amerikanen zich deels terugtrokken, leveren Groot-Brittannië en Frankrijk de grootste bijdrage. Tot nu toe waren Italiaanse gevechtsvliegtuigen alleen betrokken bij het afdwingen van het vliegverbod boven Libië.

Italië maakte vorige week bekend dat het adviseurs naar Libië stuurt. Die moeten de 'rebellenregering' die opereert onder de naam Libische Nationale Overgangsraad assisteren in de strijd tegen Kaddafi.

Italië is oud-kolonisator van Libië. Premier Berlusconi had tot voor kort goede banden met de Libische leider Muammar Kaddafi. 

Profiel Libië