AMSTERDAM - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben maandag vijf activisten gevangengezet. De vijf worden beschuldigd van 'verzet tegen de regering', omdat ze vorige maand een petitie voor meer democratie hebben ondertekend. Dat meldt het staatspersbureau van de VAE.

De activisten worden ondervraagd vanwege 'daden die een bedreiging zijn voor de staatsveiligheid' en het beledigen van de leiders van Abu Dhabi, onder wie kroonprins Sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Of ze al zijn aangeklaagd is niet duidelijk.

Geen oppositiegroepen

Politieke activiteiten zijn in de VAE sterk aan banden gelegd. De VAE bestaan uit zeven semiautonome staten die worden geleid door een sjeik. Er zijn geen oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden.

In de olierijke Emiraten is nog geen sprake van grootschalige protesten, zoals elders in de Arabische wereld.

Petitie

Vorige maand tekenden echter 130 mensen een petitie waarin constitutionele en parlementaire hervormingen werden geëist.

Daarnaast riepen de ondertekenaars op tot vrije verkiezingen en een eerlijker verdeling van de olierijkdom van het land.

Een van de vijf activisten die zijn vastgezet is blogger Ahmed Mansour, die een politiek forum op het internet leidde. Een van de anderen is Nasser bin Ghaith. Hij is hoogleraar economie aan de dependance van de Sorbonne in Abu Dhabi. Beiden werden begin april gearresteerd.