DERAA - Zeker 25 mensen zijn omgekomen door de aanval van het Syrische leger maandag op de zuidelijke stad Deraa. Dat heeft een mensenrechtenactivist laten weten.

''Er liggen nog steeds lichamen verspreid over straat'', zei Abdullah Abazid over de telefoon terwijl luide explosies en schietpartijen op de achtergrond te horen waren.

''Ze nemen de stad met zware artillerie en machinegeweren onder vuur''. Abazid zei ook dat er sluipschutters op de daken zijn die mensen onder vuur nemen die hun huis verlaten.

Ook zouden militairen woningen zijn binnengevallen en zouden watertanks op de platte daken van huizen worden lekgeschoten om de bewoners van water te beroven. Water is een schaars goed in het gebied.

Duizenden Syrische militairen trokken in de vroege ochtend met tanks en pantserwagens Deraa binnen. Ze schoten in het wilde weg, meldden getuigen eerder.

Verzet

Deraa is de plaats waar in maart het inmiddels landelijke verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad begon. De stad telt circa 75.000 inwoners en ligt aan de grens met Jordanië.

De Jordaanse regering meldde maandag dat Syrië de grens heeft gesloten, maar dat werd tegengesproken door een hooggeplaatste Syrische grensfunctionaris.

Douma

Ook in Douma, een plaats ten noorden van de hoofdstad Damascus, hebben ordetroepen maandag een inval gedaan, meldden mensenrechtenactivisten. ''Veiligheidstroepen hebben een moskee omsingeld en vuren lukraak'', meldde een van hen.