TUNIS - Opstandelingen tegen het bewind van de Libische dictator Muammar Kaddafi hebben donderdag een grenspost in het westen van het land veroverd.

Een verslaggever van het Franse persbureau AFP meldde dat 102 militairen, onder wie een aantal officieren, over de grens zijn gevlucht naar Tunesië. Ze worden een voor een verhoord door de Tunesische strijdkrachten.

Het Tunesische staatspersbureau TAP meldde op basis van een militaire bron dat het gaat om dertien officieren onder wie een generaal en tientallen soldaten.

Zij sloegen op de vlucht na een reeks zware gevechten met de rebellen rond de grenspost bij de plaats Wazin. De opstandelingen achtervolgden hun tegenstanders enkele honderden meters op het grondgebied van Tunesië, voordat ze terugkeerden naar Libië.

Ziekenhuis

Een aantal gewonde troepen van Kaddafi is overgebracht naar een ziekenhuis in de plaats Dehiba in Tunesië. Volgens de rebellen zijn zeker vijf strijders van Kaddafi gesneuveld tijdens de gevechten en raakten 25 anderen gewond. Aan de kant van de rebellen zou slechts een strijder lichtgewond zijn geraakt.

Libië en Tunesië hebben twee grensovergangen. Die bij Wazin ligt circa 200 kilometer ten zuiden van de veel belangrijker overgang Ras Jdir. Na de overwinning op de troepen van Kaddafi vernielden de rebellen een grote poster van de kolonel, die bezoekers uit Tunesië tot donderdag begroette.

Op de vlucht

In de afgelopen weken zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in de Westelijke Bergen, zoals de regio wordt genoemd. Hier wonen vooral etnische Berbers.

De krijgsmacht van Kaddafi probeert al geruime tijd de opstand te breken, die eind februari begon. In de afgelopen dagen werd onder meer gevochten in de stad Nalut, die ongeveer honderdduizend inwoners telt en die nabij de grensovergang Wazin ligt.

In de afgelopen dagen zouden meer dan honderd mensen zijn gestorven door gevechten in het gebied. Het conflict in de afgelegen bergregio kreeg de afgelopen weken nauwelijks aandacht van de internationale media.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten