MISURATA - De in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) beschuldigt het leger van de Libische leider Muammar Kaddafi ervan omstreden clustermunitie te gebruiken in de belegerde stad Misurata.

De organisatie verklaarde dat vrijdag.

Het gebruik van clustermunitie is betwist. De munitie valt na het afvuren uiteen in kleinere projectielen die verspreid over een groot gebied neerkomen.

Zo ontstaat een bommentapijt dat veel slachtoffers kan maken. Ook ontploft de submunitie vaak niet onmiddellijk. Daardoor veroorzaken de explosieven soms na jaren nog leed.

Woonwijken

Volgens HRW hebben Kaddafi's militairen minstens drie keer clustermunitie gebruikt in woonwijken in Misurata. Die stad in het westen van Libië is al weken het toneel van felle strijd tussen rebellen en het leger.

Een verslaggeversteam van de krant The New York Times fotografeerde eerder mortiergranaten van een type dat in de lucht ontploft en kleinere subprojectielen verspreidt.

Een woordvoerder van Kaddafi's regering ontkende het gebruik van de munitie vrijdag. Hij daagde HRW uit te bewijzen dat het leger de munitie gebruikt.

Alles over het Midden-Oosten

Profiel: Libië