AMMAN - Bij botsingen tussen radicale islamisten en de politie in de Jordaanse industriestad Zarqa, bijna 20 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Amman, zijn vrijdag veertig politieagenten gewond geraakt, onder wie zes agenten die met messen werden gestoken.

Een woordvoerder van de politie heeft dat gezegd.

De politie zette traangas in tegen de betogers die tot de extremistische stroming van salafisten behoren. Volgens ooggetuigen zijn er ook tientallen betogers gewond geraakt.

De betogers kwamen in Zarqa bijeen en belaagden vervolgens anderen in de stad, die ze voor ongelovigen uitmaakten. Toen de politie ingreep, kwam het tot vechtpartijen.

De betogers eisen de vrijlating van negentig medestanders die in Jordanië gevangen zitten, onder wie Abu Mohammed al-Maqdessi, en Mohammed Shalabi.

Extremisme

Al-Maqdessi zou hebben bekend inspirator en organisator te zijn geweest van extremisme dat al-Qaeda tot voorbeeld neemt. Shalabi is veroordeeld op grond van antiterrorismewetgeving na onrust en betogingen in de zuidelijke stad Maan.

De term salafisme is afgeleid van het Arabische woord voor voorouder en staat voor stromingen in de islam die een religieus reveil beogen op grond van de een oorspronkelijke vorm van het geloof. Ze richten zich op de tijd van de profeet en ''de vrome voorouders''.

Sektarisch

Tegenwoordig wordt de term meestal gebruikt voor sektarisch handelende islamitische extremisten, die hun doen en laten rechtvaardigen met uiterst puriteinse denkbeelden.