SANAA - Invloedrijke tribale en religieuze leiders hebben de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh opgeroepen te vertrekken. Leiders van de Hashed-stam, waartoe de familie van Saleh behoort, verzetten zich ook tegen zijn regime.

Dat staat in een verklaring die donderdagavond laat naar buiten is gebracht.

Ook de raad van islamitische rechtsgeleerden schaarde zich achter de verklaring. Saleh ''moet reageren op de eisen van de vreedzame opstand van de jongeren, beginnend met zijn onmiddellijke vertrek en dat van al zijn naaste medewerkers in het leger en het veiligheidsapparaat'', aldus de verklaring.

Sit-ins

Als Saleh niet snel vertrekt, zullen de tribale en religieuze leiders ''demonstraties en sit-ins leiden in alle provincies''. Ze riepen de politie en medewerkers van de veiligheidsdiensten op zich aan te sluiten bij de betogers.

De oppositie stelde Saleh ook al een ultimatum. Zij eiste dat hij binnen twee weken opstapt. Een uitnodiging van een aantal Golfstaten om in Saudi-Arabië te praten over het overdragen van de macht door Saleh aan zijn vicepresident, werd afgeslagen.

In reactie daarop riep Saleh vrijdag zijn tegenstanders op toch de dialoog aan te gaan.

Sanaa

Vrijdagmiddag gingen wederom duizenden aanhangers en tegenstanders van Saleh de straat op in de hoofdstad Sanaa. Het leger en de politie werden ingezet om de twee kampen uit elkaar te houden.

Saleh is al ruim dertig jaar aan de macht in Jemen. Bij het onderdrukken van protesten tegen zijn bewind zouden sinds eind januari al meer dan honderd doden zijn gevallen.