MOSKOU - Russische moslims hebben de Libische leider Muammar Kaddafi recentelijk hulp aangeboden in de strijd tegen de opstandelingen in het Noord-Afrikaanse land.

''We willen onze schuld inlossen bij Libië, dat Circassiërs opnam die wegvluchtten tijdens de Russisch-Circassische oorlog (rond 1763 - 1864)'', aldus een Circassische leider uit het zuidwesten van Rusland dinsdag.

Hij zei dat meer dan zestig strijders zich al hadden aangemeld. Kaddafi heeft nog niet geantwoord. Ongeveer 30.000 bloedverwanten van Russische Circassiërs zouden in de Libische steden Misurata en Benghazi wonen, die in handen zijn van de opstandelingen.

De banden tussen de circa zeven miljoen Circassiërs wereldwijd zijn aangehaald sinds bekend werd dat Rusland de Olympische Winterspelen in het Zuid-Russische Sotsji in 2014 organiseert.

Volgens de Circassiërs werd daar in de negentiende eeuw genocide gepleegd op hun voorouders. Ze eisen dat Moskou officiële excuses maakt of dat de Winterspelen worden afgezegd.

De brief met het hulpaanbod aan Kaddafi is op internet geplaatst. Een Amerikaanse denktank merkte echter op, dat Russen volgens de Russische wet niet als huurling mogen vechten.