AMSTERDAM - Tunesië verbiedt voormalig hooggeplaatste leden van de politieke partij van de afgetreden president Zine al-Abidine Ben Ali deelname aan de verkiezingen in het land.

Oud-secretaris-generaal van de partij, de inmiddels ontbonden RCD, Mohamed Ghariani is bovendien maandag gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van berichtgeving van Tunesische staatsmedia.

Staatspersbureau TAP meldt dat “leden die onder de verdreven president hoge posities hebben bekleed of zich loyaal aan hem hebben verklaard, uitgesloten zijn van de presidentsverkiezingen in 2014”.

Zondag werd ook al de broer van oud-president Ben Ali gearresteerd. Details over de aanhouding van Slah Ben Ali zijn niet bekendgemaakt. De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken heeft de berichten wel bevestigd, meldde Al-Jazeera eerder al.

Ex-president Ben Ali trad op 14 januari van dit jaar af na wekenlange opstanden tegen zijn regime. Ben Ali, die 23 jaar aan de macht is geweest, vluchtte naar Saudi-Arabië.

De inwoners van Tunesië gaan op 24 juli ook al naar de stembus. Ze kiezen dan een grondwetgevende vergadering. Die moet een nieuwe grondwet voor het Noord-Afrikaanse land opstellen.