TRIPOLI - Iman al-Obeidi, de Libische vrouw die vorige maand een hotel in Tripoli binnendrong en de aanwezige journalisten vertelde dat ze twee dagen lang was verkracht en gemarteld door troepen van dictator Muammar Kaddafi, is weer op vrije voeten.

Ze is 72 uur vastgehouden en verhoord nadat ze haar uitlatingen in het hotel deed. Dat zei ze maandag (lokale tijd) in een telefonisch interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Beelden van al-Obeidi's emotionele betoog gingen de wereld over. Ze werd uiteindelijk door veiligheidsdiensten overmeesterd, het hotel uitgeloodst en in een auto afgevoerd.

Het incident had plaats op 26 maart in het Rixos-hotel. Daar verblijven buitenlandse journalisten op uitnodiging van het bewind van Kaddafi.

Dronken

Zegsman Mussa Ibrahim van het regime in Tripoli zei tegen verslaggevers dat al-Obeidi dronken was toen ze het hotel binnendrong. Ook zou ze kampen met psychische problemen. Staatsmedia in Libië, propagandakanalen van Kaddafi, namen deze informatie over.

Zij meldden ook nog dat de vrouw een prostitué was. Enkele van de vijftien mannen die haar zouden hebben belaagd, zouden aangifte overwegen tegen al-Obeidi.

Ontvoerd

In het interview met CNN zei de Libische dat ze werd vrijgelaten nadat een arts haar had onderzocht, en had vastgesteld dat ze inderdaad was verkracht en gemarteld. Al-Obeidi stelt dat dat gebeurde nadat ze was ontvoerd uit de stad Benghazi in het oosten van Libië. Na haar vrijlating zou ze nog twee keer zijn aangehouden door troepen die loyaal zijn aan de Kaddafi-clan.

Naar eigen zeggen werd al-Obeidi vorige week gearresteerd toen ze naar het buurland Tunesië probeerde te vluchten. Daarnaast zou ze zondag zijn opgepakt en bedreigd om te voorkomen dat ze aangifte zou doen bij de politie.

Op dit moment verblijft al-Obeidi bij haar zus. De politie en het leger zouden haar ,,mentaal martelen'' door de constante dreiging van arrestatie als ze de woning verlaat. Al-Obeidi zei dat mensen haar uitlachen en dat ze neerslachtig is. Tijdens haar slaap heeft ze last van nachtmerries.