AMSTERDAM - Het Amerikaanse leger gaat maandag zijn gevechtsvliegtuigen terugtrekken uit Libië. De Verenigde Staten blijven na de terugtrekking van de toestellen nog wel een ondersteunde rol vervullen in de Libië-missie. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt.

Groot-Brittannië, Frankrijk en andere NAVO-lidstaten gaan nu de gevechtsvliegtuigen leveren om de no-flyzone te handhaven en gronddoelen aan te vallen. De verwachting is dat de overdracht van de verantwoordelijkheid maandag aan het eind van de dag plaatsvindt.

Afgelopen weekeinde zouden de VS eigenlijk al geen gevechtsmissies meer vliegen. De NAVO vroeg de VS zaterdag echter om de Amerikaanse deelname aan de missie in Libië met 48 uur te verlengen 'vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen'.

Zware bewolking boven Libië verhinderde luchtaanvallen, waardoor de troepen van de Libische leider Moammar Kaddafi weer konden optrekken richting het oosten.

Nood

Vorige week zei de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates dat de VS doorgaan met het leveren van zaken, waarover andere landen niet beschikken, zoals AWACS-vliegtuigen, elektronische verkenningsvliegtuigen en tankvliegtuigen. In geval van nood staan de VS ook paraat om luchtsteun te bieden.