LONDEN/TUNIS - De Britse regering heeft contact gelegd met een Libische topfunctionaris, Mohammed Ismail en de boodschap overbracht dat Muammar Kaddafi moet vertrekken. Dit hebben anonieme Britse regeringsfunctionarissen vrijdag gezegd.

Britse media meldden vrijdag dat Ismail door Kaddafi naar de Britse hoofdstad was gestuurd om van gedachten te wisselen over een uitweg in de Libische crisis.

De regeringsfunctionarissen zeiden echter dat Ismail op bezoek was bij familie in Engeland en dat de Britse regering van die gelegenheid gebruik heeft gemaakt om een duidelijke boodschap aan Tripoli over te brengen.

Ismail is een naaste medewerker van Kaddafi's zoon Saif al-Islam. Hij is naar verluidt invloedrijk in Tripoli.

Woensdag is de toenmalige Libische minister van Buitenlandse Zaken, Moussa Koussa, naar Londen overgelopen. Hij geldt als een van de best ingewijde en trouwste medewerkers van Kaddafi.

Voortouw

Koussa had volgens meldingen van het Duitse persbureau DPA maandag in het Tunesische Djerba met Franse diplomaten gesproken. Frankrijk heeft het voortouw genomen bij de militaire acties tegen het Libische regime.

Het is niet bekend waar Koussa met de Fransen over sprak. Hij is na afloop naar Libië teruggegaan. De nieuwszender al-Jazeera berichtte vrijdag dat tal van hoge Libische functionarissen naar Tunesië zijn gegaan en niet meer zijn teruggekeerd naar Libië.

Overgelopen

Oud-minister van Buitenlandse Zaken, Ali Abdussalam Treki, brak donderdag met Kaddafi. Hij veroordeelde het ''bloedvergieten'' in Libië. Het bewind had Treki onlangs nog aangewezen als gezant bij de Verenigde Naties.

Sinds de opstand in Libië op 15 en 16 februari uitbrak in de noordoostelijke regio Cyrenaica zijn een aantal prominenten van het regime overgelopen naar de rebellen, zoals de minister van Justitie Mustafa Mohammmed al-Jalil en de minister van Binnenlandse Zaken, Abdel Fattah Younis.

Ook tal van diplomaten zijn overgelopen. Voor het Libische consulaat in Den Haag bijvoorbeeld wappert de rood-zwart-groene vlag van de opstandelingen. Het dundoek was van 1951 tot Kaddafi's staatsgreep in 1969 de vlag van het koninkrijk Libië.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.