DAMASCUS - Duizenden Syriërs zijn na het vrijdaggebed de straat opgegaan om te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Volgens getuigen gebruikten ordetroepen in de hoofdstad Damascus traangas tegen de betogers.

Ook zouden zij demonstranten met de wapenstok te lijf zijn gegaan.

In een buitenwijk van Damascus zijn volgens ooggetuigen drie of vier demonstranten gedood. Zij behoorden tot een groep die stenen gooide naar de ordetroepen, die met scherp terug schoten. Er zouden ook tientallen gewonden zijn.

Ook in de zuidelijke stad Deraa, waar de afgelopen weken het meest intensief actie is gevoerd, zijn honderden mensen gaan demonstreren. De betogers in Deraa riepen leuzen als ''liever dood dan vernedering''. Ook Assad moest het in de leuzen ontgelden.

Noordoosten

Voor het eerst zijn er ook betogingen in de steden Qamishli en Amuda in het noordoosten van Syrië. In die regio wonen veel Koerden.

Ook de Syrische staatsmedia maakten melding van protesten in verscheidene steden. Die zouden echter kalm verlopen. Ook zouden in sommige provincies tegendemonstraties zijn gehouden voor ''nationale eenheid en stabiliteit''.

Onder meer via de Facebookgroep The Syrian Revolution 2011 was opgeroepen tot demonstraties op vrijdag na het middaggebed.

Toespraak

De oproep werd gedaan na de toespraak die Assad woensdag hield in het parlement, waarin hij duidelijk maakte dat politieke hervormingen voor hem geen prioriteit hebben.

De oppositie in het autoritair geleide land demonstreert al wekenlang voor vrijheden en politieke hervormingen.

Ook wil ze dat een einde komt aan de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht is in Syrië. Het harde optreden van de ordediensten tegen de betogers heeft al tot tientallen doden geleid.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten