AMSTERDAM - Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen is dinsdag bij het overleg in Londen tussen de landen die deelnemen aan de militaire actie in Libië.

Dat maakt de NAVO maandag bekend. Zondag werd duidelijk dat het militaire bondgenootschap definitief met onmiddellijke ingang de leiding over alle militaire operaties tegen het regime van Muammar Kaddafi overneemt.

Tot nu had een door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië geleide coalitie de leiding.

Ministers van zeker 35 landen hebben toegezegd naar Londen te komen. Onder hen is ook de Amerikaanse minister Hillary Clinton.

Rosenthal

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal laat zijn afwezigheid nog afhangen van het tijdstip van het Kamerdebat over de mislukte evacuatie van een Nederlander uit Libië.

Vermoedelijk moet de minister omwille van dat debat, waarvan de doorgang nog officieel moet worden bevestigd, verstek laten gaan. In dat geval wordt Nederland vertegenwoordigd door de ambassadeur, laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten.

De ministers spreken in Londen over de militaire actie tegen het regime van Muammar Kaddafi. De Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé en William Hague, hebben het topoverleg georganiseerd.

Profiel Libië