TRIPOLI - Libië beschuldigt de NAVO ervan de bevolking van het Noord-Afrikaanse land te terroriseren. ''De terreur die mensen doormaken, de angst, de spanning is overal'', zei een woordvoerder van het Libische regime zondag.

Het militaire bondgenootschap nam eerder op de dag de leiding over de aanval op het bewind van Muammar Kaddafi.

Het regime ziet in ''het onnodige voortzetten van de luchtaanvallen'' een plan om de positie van de Libische regering bij eventuele onderhandelingen te verzwakken.

''De NAVO is bereid om mensen te vermoorden en legerkampen, controleposten en andere plekken te verwoesten'', aldus zegsman Mussa Ibrahim. De woordvoerder gaf toe dat de opstandelingen in zijn land oprukken.

Vredeskonvooi

Het Libische regime beschuldigt de opstandelingen van een aanval op een 'vredeskonvooi'. Dat zou zondag zijn gebeurd bij het dorp Bin Jawad, dat halverwege Kaddafi’s geboorteplaats Sirte en rebellenbolwerk Brega ligt. Ongeveer dertig mensen raakten gewond, aldus een regeringswoordvoerder.

''Gewapende milities hebben het vredeskonvooi aangevallen met vuur en kogels’’, zei de zegsman. Het konvooi zou onderweg zijn geweest naar Benghazi, dat de afgelopen weken de feitelijke hoofdstad van de opstand tegen Kaddafi was. Wie deel uitmaakten van het konvooi is niet bekend.

Bin Jawad was begin maart het toneel van zware gevechten. Kaddafi's troepen wisten de rebellen te verdrijven en veroverden vervolgens ook de oostelijker gelegen plaatsen Ras Lanuf, Brega en Ajdabiyah. Door het westerse militaire ingrijpen de afgelopen week hebben de rebellen echter terrein heroverd op Kaddafi.