LATAKIA - In de Syrische stad Latakia zijn minstens tien leden van de veiligheidstroepen omgekomen, evenals twee opstandelingen. De presidentieel adviseur Buthaina Shaaban heeft dat zondag gemeld.

In de havenstad Latakia, aan de Middellandse Zee, waren zaterdag hevige gevechten. De overheid heeft het leger gestuurd om de politie te helpen de opstand de kop in te drukken.

Volgens de overheidskrant Tishrin zijn er 150 gewonden gevallen bij de onlusten op vrijdag en zaterdag.

Palestijnen

Shaaban gaf de schuld aan de Palestijnen in een vluchtelingenkamp aan de rand van Latakia.

''Sommige Palestijnen uit het Raml-kamp willen een religieuze strijd ontketenen door het vuur te openen op zowel veiligheidstroepen als betogers''. Volgens de overheid had een gewapende bende vanaf daken geschoten op voorbijgangers.

De bewoners zeggen dat de acties voortkomen uit frustratie. ''Tientallen jaren van opgekropte gevoelens zorgen voor deze confrontaties. Het is niet een massale strijd tussen soennieten en alawieten'', verduidelijkte een inwoner van Latakia.

1963

In Syrië wordt al circa twee weken betoogd tegen president Bashar al-Assad en de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht is. Het middelpunt van de protesten is de zuidelijke stad Deraa, nabij de grenzen met Israël en Jordanië.

De regering heeft zondag meer soldaten gestuurd naar Deraa. Tot dusver bleef het leger op de achtergrond. Vooral de politie en de geheime dienst traden op tegen de betogers.

Politieke gevangenen

In een poging om de demonstranten te kalmeren, had de president zaterdag 200 à 260 politieke gevangenen vrijgelaten.

Hij had ook gezegd een einde aan de noodtoestand te onderzoeken. Bovendien overweegt hij de vrijheid voor media te vergroten en het makkelijker te maken om politieke partijen op te richten. Maar betogers lijken hier geen genoegen mee te nemen.

Doelwit

De Syrische autoriteiten zeiden zaterdag dat het land het doelwit was van ''een project om sektarische strijd te zaaien''. De elite in Syrië bestaat uit leden van de minderheid van alawieten.

Dat zorgt voor frustratie bij de soennitische moslims, die zo'n driekwart van de bevolking uitmaken.

In hoofdstad Damascus en andere steden zijn ook betogingen vóór president Assad en zijn Baath-partij, die al bijna 50 jaar aan de macht is in Syrië.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten