ZAWIYAH - Regeringstroepen hebben duizenden mannen ontvoerd en mishandeld, sinds ze de stad Zawiyah twee weken geleden hebben heroverd, aldus een woordvoerder van de opstandelingen vrijdag.

''Kaddafi's gevechtseenheden hebben controles opgezet bij elk kruispunt in de stad'', zei rebel Ibrahim telefonisch vanuit Zawiyah, 50 kilometer westelijk van Tripoli.

''Ze ontvoeren jonge mannen, oude mannen, of het nu een ingenieur is of een eenvoudige bouwvakker. Ze worden meegenomen naar een onbekende locatie.''

De opstandeling Mohsen (35), die Zawiyah was ontvlucht naar Tunesië, vertelde ook over massale ontvoeringen en mishandelingen.

''De soldaten richten zich vooral op burgers die wapens zouden verstoppen of de rebellen zouden steunen'', vertelde hij. ''Bewoners zijn bang en verlaten hun huizen. Winkels gaan dicht en de humanitaire situatie is erg slecht."

Kogelgaten

Buitenlandse journalisten die op 11 maart door het Libische regime naar Zawiyah waren gebracht, zagen gebouwen die waren verbrand of beschadigd door kogelgaten.

Ibrahim zei dat rebellen in Zawiyah voortgaan met hun gevechten met overheidstroepen, vooral in het donker. ''De rebellen hebben zich georganiseerd in guerrillagroepen. Afgelopen nacht was er een zwaar vuurgevecht met soldaten bij een wegafzetting. Er waren veel doden.''