BRUSSEL - De NAVO-besluitvorming over Libië is ingewikkeld en veel te traag. Dat stelde premier Mark Rutte donderdag in Brussel kort voor een tweedaagse top met andere EU-leiders.

Het bondgenootschap hakte dinsdag pas de knoop door over een missie die het wapenembargo tegen het Libische regime zal handhaven.

De 28 NAVO-staten ruziën echter nog steeds over een militaire operatie die moet toezien op naleving van het vliegverbod boven Libië.

Rutte kon niet zeggen wanneer hij een besluit over het vliegverbod verwacht. Nederland wil ''zo snel mogelijk bijdragen'' aan het toezicht, maar alleen als de NAVO zowel het commando als de controle over de operatie heeft. Het parlement stemde al in met deelname aan de missie voor het wapenembargo.

Frankrijk

Vooral Frankrijk wil slechts een ondersteunende rol voor de NAVO omdat het ook niet-NAVO-landen bij de operatie wil betrekken, vooral uit de Arabische wereld.

Rutte noemt dat echter geen groot probleem. Hij wees erop dat in Afghanistan ook twintig niet-NAVO-landen meedoen aan de ISAF-troepenmacht, die onder NAVO-bevel staat.

Gelegenheidscoalitie

Een gelegenheidscoalitie zoals de Fransen en Britten willen, vindt Rutte minder gelukkig.

,,Met alle respect voor die coalitie, maar dan moet je erg oppassen dat het niet te ingewikkeld wordt, in plaats van aan oplossingen bijdraagt.''