MISURATA - Ondanks westerse luchtaanvallen hebben de troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi nog altijd de beschikking over tanks in de westelijke stad Misurata, een van de belangrijkste frontlinies in het Noord-Afrikaanse land.

Dat hebben inwoners van die stad donderdag verklaard.

De Westerse mogendheden hebben wel tanks vernietigd in de buitenwijken van Misurata maar de tanks in het centrum van de stad, die volgens de bewoners de grootste bedreiging vormen, zijn niet geraakt.

De luchtaanvallen hebben evenmin een einde gemaakt aan de voortdurende dreiging van sluipschutters, die volgens lokale artsen al tientallen slachtoffers hebben gemaakt.

Humanitaire crisis

In de haven van Misurata dreigt intussen een humanitaire crisis. Duizenden arbeiders uit Egypte en andere Afrikaanse landen hebben zich daar verzameld in de hoop op evacuatie. Hun vluchtroute is echter afgesneden doordat Kaddafi's troepen de haven met schepen hebben afgesloten, meldden ooggetuigen.

Misurata, met 300.000 inwoners de derde stad van Libië, ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Profiel Libië.