TRIPOLI - De internationale gemeenschap heeft de Libische dictator Kaddafi dan wel sancties opgelegd, maar door de enorme hoeveelheid goud waarover de leider van het Noord-Afrikaanse land beschikt, is het de vraag in hoeverre hij hierdoor geraakt wordt.

''Kaddafi zit op een pot met goud'', schreef de Financial Times dinsdag.

Alleen al de centrale bank van Libië, die onder directe controle van Kaddafi valt, heeft 143,8 ton goud in voorraad. Althans, dat is de informatie waarover het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikt. Het vermoeden bestaat dat het in werkelijkheid om vele tonnen meer gaat.

Deze voorraad goud, die tot de 25 grootste goudreserves ter wereld behoort, heeft een waarde van meer dan 6,5 miljard dollar. Dat is genoeg om een klein leger van huurlingen maanden of misschien wel jaren te betalen, aldus de krant.

Kluizen

Veel centrale banken hebben hun goud in kluizen in bijvoorbeeld Zwitserland, New York of Londen gestald. Het Libische edelmetaal bevindt zich daarentegen in Libië zelf, meldden bronnen die kennis hebben van de situatie in Libië, aan de Engelse krant.

Voor het geweld losbarstte, lag het goud opgeslagen in de centrale bank in Tripoli, maar de kans is groot dat Kaddafi het waardevolle goedje inmiddels heeft verhuisd naar het zuiden van het land, vanwaar hij het goud makkelijker kan verkopen aan het buitenland.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg berichten op Twitter via NUlive