MASQAT - De politie van Oman heeft maandag het nationale voetbalstadion in de hoofdstad Masqat afgehuurd om de toestroom van nieuwe recruten te kunnen verwerken.

Sultan Qaboos heeft zijn regering opdracht gegeven onmiddellijk voor 50.000 nieuwe banen te zorgen in het door werkloosheid geplaagde land. De Royal Oman Police heeft meteen aan het bevel gehoor gegeven en neemt tienduizend nieuwe agenten in dienst.

Met hun cv en andere papieren in de hand verzamelden duizenden Omani's zich maandag al vroeg bij het stadion.

Het scheppen van werkgelegenheid is het antwoord van de sultan op de groeiende protesten in Oman. De bevolking van 2,6 miljoen inwoners eist beter onderwijs, meer werk, hogere lonen, lagere voedselprijzen en vooral ook zeggenschap in het landsbestuur.

Minimumloon

Sultan Qaboos, die zegt goed naar de wensen van het volk te luisteren, heeft het minimumloon inmiddels al verhoogd van 300 euro naar 400 euro per maand, met als onvoorzien bijgevolg dat veel laagbetaalde werknemers nu op straat komen te staan omdat bedrijven de hogere lonen niet kunnen betalen.

In de havenstad Sohar was dat anderhalve week geleden de directe aanleiding voor het in brand steken van een supermarkt - die net vijftien mensen om die reden had ontslagen - en het arbeidsbureau, dat de werklozen niet wilde helpen.

Voor arbeidsbureau’s in het hele land vormen zich lange rijen met Omani’s die hopen in aanmerking te komen voor één van de beloofde banen. Het bedrijfsleven toont zich ook van zijn patriottische kant door nieuwe mensen aan te nemen. De telecombedrijven Omantel en Nawras bijvoorbeeld maken plek voor 350 nieuwe werknemers.

Steun

Oman hoopt ondertussen dat de rijkere zusterstaten langs de Golf zoals Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië met financiële steun over de brug komen om de gaten in de nationale begroting aan te vullen.

Binnen de Gulf Cooperation Council (GCC), een soort EU van de zes Golflanden, wordt gesproken over een moderne versie van het Marshall-plan dat Europa na de Tweede Wereldoorlog hielp met de wederopbouw.

Profiel Oman