De onlusten in het Midden-Oosten bereikten op 27 februari 2011 Oman. Protesten tegen het regime van Sultan zijn in Oman zeer ongebruikelijk. Aanhankelijkheidbetogingen tegen de veertig jaar zittende vorst worden regelmatig georganiseerd. Een korte schets van de situatie in het land.

Regeringsvorm: Islamitische absolute monarchie

Sultan: Qaboos bin Said Al Said

Bewind: autoritair regime
Plaats op Democracy Index van The Economist: 143

Hoofdstad: Masqat

Inwoners: 3 miljoen

Religieuze stromingen: Driekwart van de bevolking is Ibadi-moslim. De overige 25 procent bestaat uit soennieten en sjiieten en Hindoestanen.

Aangezet door de onrust in andere landen van het Midden-Oosten, komt eind februari ook een deel van de bevolking van Oman in opstand tegen het eigen regime.

Ondanks de onvrede is de positie van de Sultan niet in gevaar, hij is nog steeds bij een groot deel van de bevolking geliefd. De betogingen richten zich op corrupte ministers, slechte leefomstandigheden. Ook roepen de opstandelingen net als elders in de Arabische wereld om democratie.

In reactie op de protesten beloofde Qaboos 50.000 nieuwe banen te creëren en geld voor werklozen. Ook komt er een onderzoek naar meer macht voor de quasi-parlementaire adviesraad van de regering, de Majlis al-Shura.

oman

Oman

Staatsgreep

Sultan Qaboos kwam in 1970 in Oman aan de macht nadat hij zijn eigen vader afzette bij een staatsgreep. Oman wordt al veertig jaar lang geleid door sultan Qaboos. De Sultan regeert met harde hand, maar is voor het Westen een belangrijke bondgenoot.

Oman was op dat moment een armoedige en gesloten, bijna middeleeuws aandoende samenleving met gewelddadige interne conflicten. De nieuwe leider maakte een einde aan de binnenlandse onrust en zette de deuren naar de buitenwereld open.

De oliereserves in Oman zijn beperkt en de laatste jaren probeert Qaboos de economie te verbreden onder meer om banen te creëren voor de steeds hoger opgeleide jonge bevolking.

Toerisme is een belangrijk speerpunt geworden. Daarnaast probeert de Sultan het land minder afhankelijk te maken van buitenlandse arbeiders. De media in Oman worden gecensureerd.

Alle berichten over Oman.

Bronnen:
CIA – The World Factbook 2010
Economist Democracy Index, December 2010