TRIPOLI - De Libische leider Muammar Kaddafi zet niet alleen militair geweld, maar ook zijn rijkdom in om aan de macht te blijven in het Noord-Afrikaanse land.

Hij zou ieder huishouden in de stad Zawiyah dat loyaliteit belooft in ruil omgerekend tienduizend euro beloven. Dat meldde de oppositionele website Libya al-Youm vrijdag.

De inwoners van de West-Libische stad Zawiyah, dat recentelijk nog door Kaddafi's bommen werd bestookt, zouden massaal afzien van het aanbod en op handen van de opstandelingen zijn die Kaddafi's vertrek eisen.

Eerder had Kaddafi al beloofd families maandelijks extra geld te geven. De Arabische krant al-Sharq al-Aswat berichtte, dat Kaddafi gezinnen die een familielid hebben verloren door gewelddadigheden in de afgelopen weken, omgerekend 145.000 euro heeft aangeboden.

De oppositionele website maakte melding van ''provocateurs'' die met auto's door de stad Misrata raasden en jongeren opriep tot een heilige oorlog tegen Kaddafi. De jonge mannen die zich vervolgens vrijwillig aanmeldden werden opgepakt en afgevoerd.

Profiel Libië