WENEN - De Oostenrijkse autoriteiten hebben vrijdag de tegoeden in dat land van een topman van de Libyan Investment Authority (LIA) , Mustafa Zarti, bevroren. Zarti geldt als een naaste medewerker van de belaagde Libische dictator Muammer Kaddafi.

Zarti werd donderdag door de politie in Wenen ondervraagd, aldus de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Maria Fekter, donderdagavond in een televisieprogramma.

Zarti is zoon van een Libische diplomaat en heeft volgens de Oostenrijkse krant De Presse sinds 2005 de Oostenrijkse nationaliteit. Hij verliet Tripoli 21 februari en verblijft sindsdien in Oostenrijk.

Hij is naar verluidt ook een vriend van Kaddafi en als topman van de LIA belast met het beheer van geld van de Kaddafi's. Hij staat ook aan het hoofd van het concern van de tankstations Tamoil en van de tonijnvisserij voor de kust van Libië.

De LIA zou volgens Die Presse via Zarti alleen al in Oostenrijk circa 22 miljard euro hebben ondergebracht. De Oostenrijkse centrale bank sprak eerder deze week van verdachte Libische tegoeden ter waarde van 1,2 miljard euro. De stap tegen Zarti past in het kader van internationale sancties die recent tegen het regime van Kaddafi zijn afgekondigd.

Volg de Twitterberichten oer dit onderwerp op NUlive

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten