AMSTERDAM - Muammar Kaddafi spreekt tegen dat hij beschikt over grote gelden die kunnen worden bevroren. Dat zegt de omstreden Libische leider woensdag in een langdurige televisietoespraak op de staatstelevisie.

Ook heeft hij geen extreem waardevolle bezittingen, zo beweert Kaddafi in de toespraak

De internationale gemeenschap wil dat de tegoeden van Kaddafi worden bevroren. Zo hebben banken in Oostenrijk en Zwitserland rekeningen met geld dat mogelijk van de Libische leider is geblokkeerd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei vorige week in de Tweede Kamer dat hij onderzoekt of de tegoeden van Libië in Nederland kunnen worden bevroren.

Naar verluidt heeft de Libische leider Muammar Kaddafi miljarden euro's in Nederland ondergebracht via het staatsoliebedrijf Tamoil dat onder meer in Ridderkerk een vestiging heeft. Verenex Energy in diezelfde plaats is ook in handen van een investeringsbedrijf van de Libische dictator.

Spanje

Spanje heeft bouwplannen van de Libische leider Muammar Kaddafi aan de Costa del Sol gedwarsboomd. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

Kaddafi wilde aan de Middellandse Zeekust tweeduizend woningen, een congrescentrum en een golfbaan laten verrijzen. De leider bezit een groot stuk grond tussen de toeristische plaatsen Marbella en Estepona.

Spanje voldoet met de maatregel aan de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Naties Kaddafi en zijn familie oplegden. De autoriteiten onderzoeken of Kaddafi nog andere commerciële activiteiten heeft ontplooid in Spanje.

Profiel Libië