In de golf van betogingen tegen de regimes in de Arabische wereld, gaat sinds begin dit jaar ook de bevolking van het straatarme Jemen mee. Tegenstanders van president Saleh eisen zijn vertrek en een einde aan corruptie en onderdrukking. Een schets van de situatie in het land.

Regeringsvorm: Republiek

President: Ali Abdullah Saleh

Bewind: autoritair regime
Plaats op Democracy Index van The Economist: 146

Hoofdstad: Sanaa

Inwoners: 23,5 miljoen

Religieuze stromingen: Jemen is grotendeels Islamitisch, zowel soennitisch als sjiietisch. Verder zijn er kleine goepen Joden, Christenen en Hindoestanen.

Na de politieke onrusten in Tunesië en Egypte ontstond in januari van dit jaar ook opstand in Jemen. 3 februari was in Jemen ‘Dag van de Woede’. Tienduizenden betogers gaven die dag gehoor aan de oproep van tegenstanders van het regime van president Ali Abdullah Saleh om in Sanaa de straat op te gaan.

De inwoners van het straatarme Arabische land komen in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van Saleh. Bij de onrusten zijn enkele doden gevallen.

Om de demonstraties te sussen zei de president vrij snel toe zich niet herkiesbaar te zullen stellen aan het einde van zijn ambtsperiode in 2013. Op die belofte kwam Saleh enkele weken later terug toen hij zei dat hij alleen vertrekt als hij de verkiezingen verliest.

Olie

Jemen beschikt net als veel andere landen in de Arabische wereld over olievoorraden. Door conflicten en corruptie profiteert het land daar in economisch opzicht weinig van. Met een BBP van omgerekend zo’n 750 euro per hoofd van de bevolking, is Jemen het armste land in de regio.

Jemen 

Jemen

Het huidige Jemen bestaat sinds eenwording van Noord- en Zuid-Jemen in 1990. Saleh is sindsdien president, hij was al staatshoofd van Noord-Jemen sinds 1976. In 2009 zouden verkiezingen plaatsvinden, maar die werd met twee jaar uitgesteld om opstanden in het zuiden tegen discriminatie en voor onafhankelijkheid en gevechten in het noordelijke Sa’dah tussen bestuurders een minderhedengroepering.

Conflict

In Sa’dah speelt een langlopend conflict tussen regeringstroepen en aanhangers van de voormalig Zaiditische leider Hussein Badreddin al-Houthi. Al-Houthi kwam in 2004 in opstand tegen de zittende regering. Sindsdien volgens de Verenigde Naties 190.000 mensen door het geweld ontheemd geraakt. Een onbekend aantal mensen vond in 2009 de dood.

Er is geen vrije pers in Jemen. De regering verhoogde vorig jaar zijn controle over de media door de krant al-Ayyam te verbieden. Het dagblad, de meest gelezen krant van het land, werd door het regime beschuldigd van separatisme.

Alle berichten over Jemen

Bronnen:
CIA – The World Factbook
Amnesty International Report 2010
Economist Democracy Index, December 2010